Sunday, December 14, 2014

Graduation Day

27 SEPTEMBER 2014

MY GRADUATION DAY
Bachelor of Electronic Engineering(Computer Engineering) with honor

Lambatkan nk update. dah berapa bulan kan. *menguap*
mesti kamu kamu kamu kata dah basi ini semua *ada aku kesah*





ok. cukup la tu aku belanja gambar,

sekarang aku nak bg ucapan *ehem*
aku nak ucapkan terima kasih banyak banyak kepada semua yang membantu dan bekerjasama dengan aku selama aku menghabiskan pengajian aku ini terutama kepada keluarga aku
kawan kawan aku, 
lecturer. semua la
kalau sebut satu satu
mmg takkan habiskan
*minum milo*

Doa kan pula perjalanan kita semua selepas ini
masih panjang lagi perjalanan ini
:))

*peace yo*

Friday, October 3, 2014

Tupai yang pandai ?



Kita ni tak perlulah berlagak pandai sangat macam tupai. sebab apa saya kata macam tupai. baca ni 'sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ketanah jua'


saya bukan nak bercerita tentang tupai. tapi tentang perangai manusia yang berlagak pandai macam tupai. suka mencanang cerita ke sana ke mari, tapi akhirnya malu sendiri.

okey. zaman sekarang ni dah maju, dah canggih so tak payah susah nak reka cerita. semua dah rekod siap2. Zaman tak canggih pun, Allah tu maha melihat. perilaku kita sentiasa diperhati. bila dah kantoi, mula nak menunding jari kat semua orang. nak salahkan semua orang. tapi lupa untuk mencermin diri sendiri.


secara pengajarannya, jangan nak buat jahat sangat, Allah melihat, semua melihat :))

Tuesday, August 19, 2014

PERCAYA

Kadang kita terlalu mempercayai seseorang. Meletakkan segala harapan kepadanya. Betul ke tindakkan tu?

Mungkin betul kalau kita letak kepercayaan 100% pada ibu bapa kita. Adik beradik kita. Tapi zaman sekarang ni, adik beradik, suami isteri pun saling mengkhianati. Apatah lagi jika tiada pertalian darah.


Ntahla. Mungkin ini Cuma sekadar luahan hati. Kadang2 aku rasa tak boleh mempercayai 100% pada seseorang tu sebab diri sendiri juga yang akan terluka. Tapi yang pasti 100% kepercayaan tu boleh diletakkan kepada Allah. Pasti kita tak kan terluka.

Pengajarannya mungkin kita perlu simpan sedikit ragu di dalam hati. Bersedia untuk dikhianati dan disakiti. Jangan terlalu berharap mungkin. Supaya bila terjadi yang tidak di ingini, kita tak kan terlalu sakit dan tak terlalu kecewa. Mungkin.

Hentahlah. Ini sekadar  pengalaman. Sekadar pandangan. Mungkin ada kesilapan aku yang dulu membuatkan kepercayaan ini dikhianati.


Biarlah, aku redha. Supaya segalanya akan dibalas dengan perkara yang baik. Aku percaya Allah sedang merancang sesuatu yang baik dan terbaik untuk aku.



Berharap supaya selepas ini diri ini lebih dihargai bukan dikhianati. 

Friday, June 13, 2014

Remainder

Dear Azilah. this post just to remind you about the future.
if you have son/daughter, please take a photo every moments of their life. 
make sure you create an email under their name and upload all the photo into that email. 
one day, when they are growth enough, give them that email and password. show them every moment of their life and how much you love them :))
its because 

Monday, June 2, 2014

Last Memories

24 May 2014
Dinner 
with
Bachelor of Electronic Engineering (Computer Engineering) with honor 
at
King Hotel Melaka

:))

Thanks to my mom sebab sponsor dari atas sampai bawah :P

jum. aku belanja gambar


















Thursday, May 8, 2014

EMPAT TAHUN

Waktu itu berjalan tanpa henti, mungkin juga berlari meninggalkan kita dengan sangat laju. Persoalannya bagaimana kita menghabiskan waktu-waktu itu. adakah selama ini kita menghabiskan masa berusaha untuk menjadi yang terbaik atau sebaliknya.


Dalam hidup ni ada turun naik nya. kadang-kadang kita di atas dan kadang-kadang kita berada di bawah. Kalau kita di atas, kita bantu ynag di bawah. kalau kita di bawah, teruskan usaha. Allah sentiasa ada untuk tolong kita

EMPAT TAHUN
rasa macam sekejap je. pejam celik, aku sekarang adalah pelajar tahun akhir di UTeM dalam IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRONIK (KEJURUTERAAN KOMPUTER) DENGAN KEPUJIAN.

Macam-macam yang aku pelajari di sini. Tanggungjawab sebagai seorang pelajar, seorang anak, seorang muslimah, seorang sahabat. belajar untuk menjadi kuat dan belajar bagaimana untuk bersabar Tersemat semua memori di dalam hati.tidak akan aku lupa semua itu. Di sini bermulanya perjalanan aku sebagai seorang insan yang mana jahil dulu nya berusaha memperbaiki diri dari pelbagai sudut. ye. aku tak sempurna.


Kepada kawan-kawan, aku memohon maaf jika aku ada buat salah silap. ye. aku tahu aku banyak buat silap sebab aku ni banyak sangat bercakap. :P
Terima kasih atas pertolongan anda semua selama empat tahun perjalanan hidup aku di bumi Melaka ini.


JUM LAYAN GAMBAR






Wednesday, February 19, 2014

Ini Cerita Aku

Terkadang aku takut. takut jika terleka dengan nikmat tuhan. takut jika perkara lama berulang kembali. lalai. lalai dalam mensyukuri nikmat yang diberi. 

Terkadang aku tertanya. adakah aku menggunakan nikmat yang diberi kejalanNya. kejalan kebaikkan. adakah aku mengingati Allah dalam setiap nafasku, dalam setiap langkahku atau aku cuma ingat dalam ibadah aku je.

tak. aku tak patut ingat cuma dalam ibadah je tapi setiap nafas, setiap saat dan setiap langkah walau dimana pun aku berada, aku perlu abadikan cinta aku padaNya. ketika bersukan, beriadah, shopping atau apa sahaja, aku patut ingat pada Dia. 


kalau ingat tapi tak buat, apa guna. aku perlu ingat dan buat. jika ingin beriadah, shopping atau apa pun, perlu buat apa yang disuruh dan tinggal laranganNya seperti tutup aurat, tak tinggal solat, tak tabarruj dan banyak lagi lah. tapi boleh ke aku buat semua tu. mesti boleh, kan kita ni islam. tapi aku sering terleka.

sem lepas, aku rasa tak perform, aku target dapat pointer rendah. lepas tu aku rasa sem lepas aku pun tak perform sebagai muslimah. leka sana sini. rasa macam banyak dosa. dan aku rasa dengan aku tak perform study. dengan aku tak perform sebagai muslimah, maka, aku terfikir, tak mungkin tuhan nak tolong orang macam aku. ya Allah, apa la aku fikir masa tu. Allah tu dah bgthu jgn pernah putus asa untuk rahmat dari Dia. 


dan Dia telah buktikan, Allah maha pemurah lagi maha pengasih. tiga hari lepas aku tgk result aku. serius aku tak sangka dapat result macam tu, aku tertanya, ya Allah, macam mana aku boleh dapat result yang baik jika aku sendiri yakin yang aku tak perform study sem lepas. 


aku tersedar dan bersyukur. Allah tak pernah menzalimi hambaNya tapi kita sendiri yang menzalimi diri kita sendiri. tapi jauh dalam hati aku ada satu perasaan bertanya adakah nikmat ini untuk aku lebih lalai dan jauh dariNya. atau sebalikNya. Ya Allah jangan kau bolak balikkan hatiku ini, tetapkan lah hati ku ini hanya pada Mu. semoga segala nikmat yang kau beri, setiap degupan yg Kau degupkan jantung ini lebih mengingatkan aku kepadaMu.

Wednesday, January 15, 2014

14/01/2014 - 23

Dear Azilah,
pada tarikh 14/01/2014, genaplah umur anda 23tahun
semoga dengan bertambahnya umur anda, 
semakin bertambah juga la amalan anda.
semoga semakin hidup anda dirahmati Allah :))
mintalah keampunan atas segala dosa anda selama anda hidup 22tahun itu 
semoga dengan umur anda ini, anda bertambah matang

ingatlah azilah, tanggungjawab anda semakin bertambah.
laksanakanlah tanggungjawab itu dengan sebaik mungkin. 
umur baru, azam baru :))
jadilah hamba Allah yang taat padaNya. 
sedarlah wahai azilah.

#Happy 23rd Birthday to Me :))

*thankz pada yang wish :))

*gambar hiasan*